3. Torpförnuft

Ordet dök upp på sensommaren när vi pratade om hemresan till Sverige. Jag gillar att tänka från olika håll, att vända på ord och tankar, att försöka se saker från andra håll. Min hjärna har nu vilat välbehövligt i 2 år, precis som jag skrev i bloggen www.mackanerika.com sommaren 2019. 😊 Jag märker det för den börjar leverera bubbliga ideer projekt och tankar och jag fylls av energi igen efter tjugo år med engagemang över öronen.

Vi hade pratat om att det optimala vore att ha ett ställe i Sverige och ett i Kanada. Och när vi hittade torpet mitt i Värmlandsskogarna var vi fast! Jag som är uppväxt i Västmanland med årstider som de ska vara – skogar och sjöar, och min man som längtat i många år tillbaka till Göingeskogarna där han är uppväxt.

Samhället skenar, och det sunda förnuftet sitter på avbytarbänken. Globalism, Konsumtionshets, Segregering, Ensamhushåll, Ökat våld, Ökad stress som går ner i åldrarna och unga tjejer och hundar (!) ges nu mer antidepressiva är någonsin.

Lösningen på allt detta stavas TORPFÖRNUFT.

Det handlar om att tänka efter innan man går i invanda hjulspår. ”Måste jag köpa det här” ” Kan jag köpa begagnat” ”Kan jag använda något jag redan har” ”Hur kan jag använda förpackningen” ”Hur mycket måste jag jobba, egentligen” ”Kan vi flytta” osv. Att skala ner sina räkningar, åtaganden, arbetstid. Att skaffa sig kunskap om hur man odlar jagar bygger läker osv. Att använda om man vill och/eller när det behövs. Ta ansvar för sitt eget liv. Sluta förlita sig på andra.

Torpförnuft är det nya svarta.

Man behöver komma ut från betongförorter och lägenheter, bort från bruset.

Hugga ved och lyssna på tystnaden. Jag lovar, fokus skulle flyttas från antidepressiva åtgärder till hur man slipar en yxa och staplar ved, att håret blir fantastiskt i regnvatten och rumpan snygg av att vandra mycket i skogen. Om det är viktigt längre.

Att pilla med fingrarna i en solvarm jord, känna en kattsvans stryka mot vaden, ta en kopp i solen, listan kan göras hur lång som helst.

Gör dig själv en tjänst och rannsaka ditt liv.

Artikeln ovan på bilden:

https://www.aftonbladet.se/a/284b5a

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *