Odla Dahlior 🌾

PremiĂ€r i Ă„r för min del! Jag har sedan unga Ă„r följt min ena faster nĂ€r hon planterat odlat skördat tagit upp och förvarat Dahlior. Knölar blommor och knölar igen upp och ner upp och ner. KĂ€rlek pyssel och att inte glömma bort vid första frosten. Mmmm ett riktigt tantgöra. Fantastiska blommor men jag har inte varit i Dahlia-fasen förrĂ€n nu – trots att man Ă€r TrĂ€dgĂ„rdsmĂ€stare.

Men i Ă„r Ă€r det dags – hĂ€romdagen dök de Ă€ntligen upp i brevlĂ„dan – efter veckor av vĂ€ntan. Urvalet gjordes med glittrande ögon redan i januari och bestĂ€llningen kort dĂ€refter. Jag erkĂ€nner – inspirerad av instagram-annonser skulle jag bara ha ”Dahlia Cafe au lait” ett mĂ„ste. Den ljusrosbeiga gigantiska nĂ€stan ekivoka blomman skulle flöda över hĂ€r i torptrĂ€dgĂ„rden i sommar. Basta.

Nu satt jag dÀr i köket men en knippe pÄsar med vackra bilder pÄ och stora alien-liknande bruna saker inuti. Sand och gödslad jord hade stÄtt och tinat vid kaminen sedan i förrgÄr och krukor plasthandskar och trÀdgÄrdsböcker framtagna. TyvÀrr fanns inte fastern med Dahliarabatten kvar att frÄga men lite hade jag nog snappat upp!

SÅ HÄR GÖR JAG:

1. BlötlÀgg knölarna. Ca en halvtimme i ljummet vatten

2. Studera knölen vad som Ă€r upp och ner. Inte helt enkelt om man Ă€r novis. Endast ett par av knölarna hade de utlovade â€Ă¶gonen” sĂ„ man fĂ„r vĂ€nda och vrida lite. Dahliaknölen bestĂ„r av 4 delar; Gammal stjĂ€lkdel, ögon, runda knöl-rötter samt spretiga rötter lĂ€ngst ut.

3. Jord. Jag tog gödslad planteringsjord och blandade i lite sand ca 1/4. HÀllde till 3/4 upp löst i en 5-liters kruka och gjorde ett stort hÄl i mitten, sparade nÄgra cm jord under hÄlet.

4. SÀtt knölen i jorden ca 10 cm ner, med toppen av den gamla stjÀlken uppÄt. Har den gröna ögon ska de ocksÄ vara uppÄt. Se bild.

5. Fyll pÄ med jord runtom och nÄgra cm ovanpÄ. Packa ej jorden.

6. Vattna EJ, det Àr bra om jorden Àr fuktig vid plantering men vattna inte nÀr knölen Àr i jorden.

7. StÀll krukorna svalt och ljust. Jag satte mina i rummet brevid köket vid ett dragigt fönster, perfekt med ett lagom kallt torp nÀr man ska odla vÀxter som Dahlior, Ranunkel mm inomhus tidigt.

8. NÀr gröna stjÀlkar kommit upp om nÄgra veckor Àr det dags att sÀtta knölarna i större krukor eller i rabatt. Hoppas att frostrisken Àr över och invÀnta en fabulös blomning.

9. Vattna med nÀring och plocka mÄnga blommor sÄ blir det Ànnu fler!

10. NÀr första frosten kommer vissnar blomman ner, grÀv upp och ta in knölarna, förvara torrt mörkt och svalt över vintern och vÀck dom Äter i mars.

Lycka till mig och er andra, bilder kommer i sommar!!🌾🌾🌾

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *